Luni-Sambata: 10-22
                    (+4)-0357-402.272
                    (+4)-0730-631.765
                   
Email: golden.real@yahoo.com
Web: http://golden-imobiliarearad.ro
Social:

Achizitia unei locuinte - la ce sa fiti atenti
Ultima modificare: 10/07/2014

Achizitia propriei locuinte reprezinta unul din cele mai importante momente din viata iar atentia este in principal indreptata spre aspecte precum pretul, amplasarea, numarul de camere sau finisajele. Aditional acestora exista o serie intreaga de aspecte care necesita de asemenea o atentie sporita.

Primele se refera la starea juridica a proprietatii pe care doriti sa o cumparati.  Absenta unora dintre acestea poate face ca procesul de achizitionare sa fie mai dificil si mai indelungat, ceea ce poate duce chiar la anularea tranzactiei, daca achizitia se face printr-un credit care este oferit pentru o perioada delimitata de timp.

Pentru ca achizitia sa decurga fara probleme, proprietarea pe care doriti sa o cumparati ar trebui sa dispuna de urmatoarele acte:

  • act de proprietate in care sa se regaseasca situatia clara a numarului proprietarilor, care sa fie usor identificabila. De asemenea, proprietatea trebuie sa fie intabulata;
  • este recomandat ca la semnarea unui antecontract sa fie prezentat un extras de carte funciara pentru informare. Rolul acestuia este de a arata daca proprietatea este purtatoare de sarcini - spre exemplu, daca este ipotecata;
  • proprietarul poate vinde locuinta sa doar daca detine un certificat de atestare fiscala obtinut de la Directia de Taxe si Impozite si o adeverinta de la asociatia de proprietari prin care se specifica ca nu exista restante la plata intretinerii. Asigurati-va, deci, de existenta acestor acte;
  • pentru incheierea tranzactiei este necesar si un extras de carte funciara;
  • daca achizitia se va realiza printr-un credit, va fi necesara si existenta certificatului energetic pentru proprietatea ce urmeaza a fi cumparata.

Aditional acestor aspecte, trebuie ds luati in calcul cheltuielile necesare achizitiei locuintei (cheltuielile aferente serviciilor biroului de notariat si taxa de reintabulare a proprietatii). In general, cumparatorul este cel care alege biroul notarial unde se va incheia tranzactia.

In cazul in care achizitia se face prin intermediul unei companii de consultanta, cumparatorului i se va pune la dispozitie si un cabinet notarial. Exista si cazul in care, daca achizitia s-a efectuat printr-un credit ipotecar, cabinetul notarial sa fie cel agreat de banca. Banca nu va impune acest notar dar il va recomanda. Asigurati-va, in cazul in care doriti sa lucrati cu un anumit notar, ca acesta sa fie pe acea lista

Aspectele legale reprezinta doar o parte din punctele carora trebuie sa le acordati atentie pentru ca achizitia dumnevoastra sa reprezinte cea mai buna alegere.

Evident ca toate aceste aspecte nu va vor mai da batai de cap in cazul in care tranzactia este intermediata de un broker imobiliar. Acesta, in baza contractului de reprezentare semnat cu dumneavoastra, are obligatia de verifica actele proprietatii in prealabil, prin parcurgerea acestora si totodata verificarea de catre avocatul sau notarul cu care acesta colaboreaza.

Gasirea locuintei perfecte presupune stabilirea unor criterii de selectie in functie de dorintele si necesitatile dumnevoastra (Cititi si Cum sa gasesti cea mai potrivita locuinta pentru tine) insa mai sunt cateva amanunte care pot parea banale dar a caror importanta este la fel de ridicata.

Spre exemplu, chiar daca sunteti familiarizat cu zona in care se afla proprietatea dorita, este recomandat sa cunoasteti mai bine vecinatatile aflate in imediata apropiere – strazi si alei. Astfel veti putea identifica noi caracteristici ale proprietatii si zonei, spre exemplu existenta unor mijloace de transport in apropiere de care nu stiati. Spatiile verzi din imediata apropiere daca sunt amenajate pot reprezenta un plus. In cazul in care aveti copii, un parc in spatele blocului este vital in cazul multor familii. In plus, trebuie sa aveti in vedere spatiile destinate locurilor de parcare, inclusiv a noilor locuri de parcare dezvoltate recent de catre autoritati.

Nu in ultimul rand, exista si aspecte legate de proprietatea in sine sau de cladirea in care se afla. Spre exemplu, daca proprietatea (sau cladirea) este incadrata in categoria I de risc seismic si achizitia se realizeaza prin credit, institutia finantatoare nu va putea sa mai acorde creditul. Daca proprietatea (sau cladirea) este incadrata in alta clasa de risc seismic iar achizitia se face de asemenea prin credit, este recomandata o discutie cu un asigurator pentru a vedea daca asigurarea locuintei va fi mai scumpa sau daca se va plati o fransiza.

In ceea ce priveste proprietatea, trebuie sa va asigurati ca este bine izolata fonic, mai ales daca unul dintre geamuri este indreptat spre o artera circulata. Este recomandat sa verificati daca cladirea este reabilitata termic si daca nu sa purtati o discutie cu administratorul legat de acest subiect – pot fi atinse si subiecte adiacente, precum instalatiile generale. De asemenea, instalatiile electrice si cele sanitare trebuie verificate atent si in locuinta propriu-zisa.

In cazul in care veti achizitiona un apartament la extremitatile etajelor (parter sau ultimul etaj), verificati daca spre exemplu in cazul parterului, instalatia sanitara a fost refacuta sau daca subsolul este bine intretinut, Balconul la parter reprezinta un plus, tinand cont ca cele mai multe apartamente situate la parter au fost construite fara balcon. Daca in schimb exista acest balcon, verificati daca s-a obtinut o autorizatie pentru constructia acestuia.

In cazul apartamentelor situate la ultimul etaj, trebuie sa verificati doua lucruri in plus: daca terasa blocului a fost refacuta si totodata daca apartamentul este prevazut cu sisteme de aer conditionat. In cazul acestor apartamente, ca un plus, pot exista cazuri in care exista posibilitatea unui acces la o terasa mai mare fata de balcoanele standard din bloc. Totodata, trebuie sa luati in calcul faptul ca preturile unor astfel de apartamente pot fi negociate cu cel putin zece procente in minus fata de preturile unor apartamente similare situate la etaje intermediare.

Gradul de atentie sporit acordat cator mai multe aspecte vor face ca la final sa puteti spune cu adevarat ca ati realizat cea mai buna decizie.

Citeste mai departe...
 
 

Oferta speciala

TopEstate.ro imobiliare Alba

Ultimele anunturi

COMISION 0%  Apartament 3 camere, zona Vlaicu, strada Predeal, 93 mpCOMISION 0% ...
Pret: € 47.500 Detalii

Teren cu proiect și fundație, Zădăreni, 530 mpTeren cu proiect...
Pret: € 19.800 Detalii

Casă solidă din caramidă, 5 camere, 1800 mp teren, BătaniaCasă solidă din...
Pret: € 38.500 Detalii

Statistici

1390214 vizite
1842761 afisari

golden.imobiliarearad.ro
Golden