Luni-Sambata: 10-22
                    (+4)-0357-402.272
                    (+4)-0730-631.765
                   
Email: golden.real@yahoo.com
Web: http://golden-imobiliarearad.ro
Social:

Ghid Prima Casa: regulament, conditii, acte necesare, banci participante
Ultima modificare: 23/08/2012

Aflati care sunt conditiile de participare la programul Prima Casa, actele necesare pentru inscriere, nivelul dobanzilor si bancile care acorda finantari prin Prima Casa.

Programul guvernamental Prima Casa a reprezentat in ultimii ani pilonul principal al strategiei anticriza implementata pe segmentul imobiliar de catre autoritatile romane. Scopul programul a fost, in momentul conceperii acestuia, acela de a impulsiona numarul tranzactiilor cu locuinte, numarul creditelor acordate pentru achizitia unei case dar si acela de a inlesni achizitionarea unei prime locuinte, programul avand din acest punct de vedere o importanta componenta sociala.

Prima Casa a adus astfel o serie intreaga de avantaje atat pentru institutiile finantatoare cat si pentru vanzatorii sau potentialii cumparatori de locuinte. Pe de o parte, bancile au fost impulsionate sa acorde credite pentru achizitia unei locuinte tinand cont de faptul ca finantarile au fost garantate integral de catre stat in primele trei variante ale programului. Pe de alta parte, finantarile obtinute prin program au reprezentat o oferta demna de luat in calcul de catre potentialii cumparatori ai unei locuinte, tinand cont de conditiile avantajoase de creditare.

Nivelul dobanzilor si bilantul Prima Casa

Dobanzile percepute pentru creditele acordate prin Prima Casa au un nivel fix pe intreaga perioada de rambursare a creditului, fiind unele dintre cele mai bune dobanzi de pe piata - daca nu chiar cele mai bune dobanzi. Astfel, pentru creditele acordate in lei se percepe o dobanda maxima anuala formata din indicatorul Robor la trei luni plus o marja de cel mult 2,5% (la data de 16 august 2011 Robor la trei luni avea un nivel de 6,03% iar pentru creditele in euro se percepe o dobanda formata din indicatorul Euribor la trei luni plus o marja fixa de cel mult 4% (la data de 16 august 2011 Euribor la trei luni avea un nivel de 1,53% .

Este important de mentionat ca in aceste marje de dobanzi sunt incluse si comisionele percepute, nivelul dobanzii reprezentand astfel costul final si fiind fix, indiferent de perioada pe care este acordata finantarea. Dincolo de nivelul avantajos al dobanzilor, un credit prin Prima Casa presupune un avans de doar 5%, acesta spordind atractivitatea programului pentru potentialii participanti.

Astfel, de la inceputul programului au fost acordate, in primele trei variante ale Prima Casa, peste 40.000 de credite cu o valoare cumulata de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Datele statistice mai aratau ca peste jumatate din finantarile acordate erau pentru achizitionarea unei locuinte cu doua camere, aproximativ o treime din finantari fiind acordate pentru cumpararea de locuinte construite intre anii 2008 si 2010.

In ceea ce priveste moneda in care au fost acordate creditele prin Prima Casa, euro detine suprematia cu o cota foarte apropiata de 100%. Programul s-a dovedit a fi destul de sigur si pentru autoritati tinand cont ca pana mai putin de 40 de creditati intrasera in incapacitate de plata dupa derularea primelor trei variante ale programului.

Cea de a patra varianta a programului, cea actuala, a fost deci asteptata cu interes de catre actorii pietei rezidentiale. Prima Casa 4 a adus o serie de modificari criteriilor de eligibilitate a solicitantilor, acestea fiind menite pentru a permite unui numar mai ridicat de persoane sa acceseze un credit.

Schimbarile aduse de Prima Casa 4

Din punctul de vedere al unui potential solicitant, cele mai importante modificari se refera la eliminarea restrictiilor privind varsta maxima a solicitantilor si la posibilitatea accesarii unui credit prin Prima Casa chiar daca solicitantul detine deja o cota parte dintr-o locuinta sau chiar o locuinta.

Astfel, persoanele care detin o proprietate cu o suprafata utila de maximum 50 de metri patrati utili pot accesa un credit prin Prima Casa 4 pentru a achizitiona o locuinta cu o suprafata mai mare. In plus, au fost eliminate restrictiile privind varsta maxima a solicitantilor ceea ce permite si persoanelor de peste 35 de anis a acceseze un credit prin Prima Casa.

O alta modificare adusa prin Prima Casa 4 stabileste ca persoanele care detin cote-parti dintr-o locuinta vor putea sa acceseze un credit prin Prima Casa pentru a achizitiona diferentele de cote-parti.

O alta modificare importanta, de aceasta data in special pentru institutiile finantatoare, este cea legata de garantia oferita de catre stat, aceasta nemaifiind de 100% din valoarea creditului ci de 50%. Reducerea la jumatate a garantiei oferite de catre autoritati nu implica modificari pentru solicitanti, de acest nivel depinzand doar institutiile finantatoare, acestea impartind in acest moment riscurile impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) - adica autoritatea statului insarcinata cu acordarea de garantii prin programul Prima Casa.

Modificarea nivelului de garantare a unui credit prin Prima Casa a dus si la modificari interne in normele de creditare ale bancilor participante la program, acesta fiind principalul motiv pentru care Prima Casa 4 a demarat cu o intarziere de cateva luni. Bancile care acorda credite prin programul Prima Casa 4, la nivelul lunii august 2011, sunt Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, CEC Bank, Millennium, Piraeus si Raiffeisen, alte cateva insitutii bancare urmand sa intre in viitor in program.

Acte necesare si alte conditii de participare la Prima Casa

Baremele de creditare impuse prin Prima Casa 4 au ramas neschimbate fata de varianta precedenta. Astfel, pentru o locuinta deja construita, se poate acorda un credit de maximum 60.000 de euro in timp ce pentru o locuinta care urmeaza a fi construita de catre solicitant se poate obtine un credit de 70.000 de euro; daca exista mai multi solicitanti, constituiti intr-o asociatie, se poate acorda un credit de 75.000 de euro pentru dezvoltarea unei locuinte de la zero.

Consultantii imobiliari sfatuiesc insa potentialii solicitanti ai unei finantari prin Prima Casa sa verifice si ofertele obisnuite de creditare ipotecare ale bancilor si asta deoarece unele banci au conceput oferte de creditare similare celor acordate prin programul guvernamental. Aceste oferte de creditare alternative au de cele mai multe ori un nivel de dobanda similar cu cel perceput la o finantare prin Prima Casa, diferentele fiind in special in ceea ce priveste avansurile necesare, acestea fiind de 10% sau 15%, comparativ cu un avans de 5% prin Prima Casa. Totusi, daca nu indepliniti conditiile de eligibilitate pentru Prima Casa, ofertele alternative de creditare ale bancilor pot fi o solutie buna.

In ceea ce priveste actele necesare pentru obtinerea unei finantari prin Prima Casa, dosarul unui solicitant trebuie sa contina: cerere de creditare;

 

  • declaratie pe propria raspundere conform caruia solicitantul indeplineste conditiile stabilite pentru acest program;
  • precontract de vanzare/cumparare pentru imobilul ce urmeaza a fi achizitionat prin Prima Casa;
  • actul de proprietate al imobilului care urmeaza a fi finantat;
  • documente care sa ateste veniturile realizate de catre solicitant; fisa fiscala sau declaratie de venit pe anul anterior solicitarii creditului; raportul de evaluare pentru imobilul ce urmeaza a fi finantat;
  • dovada constituirii avansului; extras de carte funciara privind inscrierea proprietatii;
  • certificatul de eficienta energetica al locuintei care urmeaza a fi solicitata;
  • polita de asigurare a imobilului finantat.


Consultantii imobiliari afirma ca aprobarea unui credit prin programul guvernamental Prima Casa dureaza circa o luna. Consultantii sfatuiesc insa potentialii solicitanti a unei finantari bancare sa isi verifice eligibilitatea la o institutie financiara chiar inainte de a incepe procesul de cautare a unei locuinte; astfel, un solicitant va stii dinante ce cuantum va avea creditul pe care il poate obtine.

Un alt aspect pe care cei care acceseaza un credit prin Prima Casa este cel legat de moneda in care este acordat creditul. Chiar daca dobanzile actuale percepute pentru un credit in euro implica, pe termen lung, un cost total de rambursare semnificativ mai redus comparativ cu cel al unui credit acordat in moneda nationala, dobanzile la euro, stabilite in functie de indicatorul European EURIBOR se afla la un nivel minim, ele fiind preconazite sa creasca pe termen mediu - lung. Pe de alta parte, aderarea Romaniei la zona euro va face ca rambursarea unei finantari obtinute in moneda europeana sa fie mai usoara.

Un solicitant a unei finantari prin Prima Casa trebuie sa aiba in vedere si faptul ca nu va avea voie sa instraineze locuinta achizitionate timp de cinci ani de zile de la momentul cumpararii. Dupa acest termen, este permisa instrainarea locuintei dar doar cu preluarea contractului de creditare, noul proprietar trebuind sa indeplineasca de asemenea conditiile de eligibilitate impuse.

Daca conditiile de eligibilitate sunt indeplinite si daca una dintre ofertele institutiilor finantatoare participante vi se pare atragatoare, visul detinerii unei prime locuinte poate deveni realitate. Si nu uitati: pentru orice intrebare sau nelamurire pe care o aveti privind procesul de achizitie a unei locuinte, puteti cere opinia unui consultant imobiliar.

Citeste mai departe...
 
 

Oferta speciala

TopEstate.ro imobiliare Alba

Ultimele anunturi

COMISION 0%  Apartament 3 camere, zona Vlaicu, strada Predeal, 93 mpCOMISION 0% ...
Pret: € 47.500 Detalii

Teren cu proiect și fundație, Zădăreni, 530 mpTeren cu proiect...
Pret: € 19.800 Detalii

Casă solidă din caramidă, 5 camere, 1800 mp teren, BătaniaCasă solidă din...
Pret: € 38.500 Detalii

Statistici

1390256 vizite
1842803 afisari

golden.imobiliarearad.ro
Golden