Luni-Sambata: 10-22
                    (+4)-0357-402.272
                    (+4)-0730-631.765
                   
Email: golden.real@yahoo.com
Web: http://golden-imobiliarearad.ro
Social:

Noile norme BNR privind creditarea imobiliara
Ultima modificare: 10/07/2014

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat oficial, la inceputul lunii noiembrie, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, modificand practic si regurile de acordare a creditelor imobiliare. Ce impact vor avea noile norme BNR asupra pietei imobiliare?

Dupa mai multe luni de dezbatere intre BNR si reprezentantii bancilor comerciale, Banca Centrala a publicat recent noile norme de creditare ale persoanelor fizice, reguli care se aplica creditelor imobiliare si celor de consum.

Initial au aparut in presa mai multe variante de modificari ale creditelor imobiliare, care includeau luarea in calcul a unei deprecieri a leului in raport cu euro de aproape 40% precum si alte scenarii de stres, precum o scadere semnificativa a veniturilor solicitantului. Noul Regulament a adus insa modificari mult mai putin restrictive, asta dupa ce Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca Banca Centrala nu doreste inghetarea creditarii imobiliare.

Astfel se face ca noile norme BNR au adus o singura modificare semnificativa a creditelor imobiliare: noul avans minim solicitat este de 25% pentru creditele imobiliare in euro si de 40% pentru creditele imobiliare in alte valuta, noile valori ale avansului minim fiind valabile in situatia in care veniturile solicitantului sunt in alta moneda decat cea in care doreste obtinerea creditului.

Pentru creditele imobiliare in lei, solicitantul va trebui sa dispuna de un avans de 15% iar pentru creditele imobiliare in valuta solicitate de clienti ale caror venituri sunt exprimate in aceeasi valuta, avansul va fi de 20%. De mentionat ca aproape toate creditele imobiliare acordate sunt in euro, putini solicitanti fiind insa platiti in euro.

Foarte important este si faptul ca noile norme BNR nu se aplica la creditele obtinute prin Programul Prima Casa, conditiile acestuia - nivelul de 5% al avansului in cazul de fata - ramanand neschimbate. De asemenea, noile reguli BNR nu se aplica si refinantarilor.

Banca Centrala a modificat si regulile privind acordarea creditelor de consum, acest fapt putand sa afecteze pe cei care si-ar fi dorit completarea sumei necesare achizitiei unei locuinte prin accesarea unui credit de consum. Potrivit noilor norme, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani iar clientii vor trebui sa aduca garantii de 133% din valoarea creditului.

In plus, la calcularea gradului maxim de indatorare se vor lua in calcul mai multe scenarii negative: deprecierea leului in raport cu monedele straine - 35,5% in raport cu euro, 52,6% in raport cu francul elvetian si 40,9% in raport cu dolarul - un soc pe rata dobanzii de 0,6% si o scadere a veniturilor solicitantului de 6%.

Noile norme BNR privind creditele imobiliare sunt mult mai putin restrictive comparativ cu cele luate in calcul initial, acesta fiind si motivul pentru care consultantii imobiliari considera ca impactul asupra pietei rezidentiale va fi redus, cel putin pe termen scurt.

Singura modificare, si anume stabilirea avansului minim la 25% pentru creditele imobiliare in euro, nu va avea efecte negative asupra pietei creditelor sau a celei rezidentiale si asta deoarece avansul minim existent inainte de publicarea noilor norme BNR se situa la un nivel similar.

Chiar daca unele banci comerciale promovau finantari imobiliare in euro cu un avans mai mic de 25%, foarte putini solicitanti puteau accesa aceste oferte deoarece mai existau numeroase alte conditii privind veniturile sau situatia familiala a solicitantului, conditii care daca nu erau indeplinite faceau ca avansul sa creasca la valori similare nivelului actual de 25%.

In plus, majorarea avansului minim cu 5% nu impune un efort financiar de neindeplinit din partea solicitantului; practic, solicitantii unui credit imobiliar doresc sa achizitioneze o locuinta mai scumpa si au la indemana gasirea altor variante pentru obtinerea celor cinci procente in plus necesare indeplinirii conditiei privind noul avans minim.

Impactul asupra pietei rezidentiale ar trebui sa fie relativ redus si datorita faptului ca noile reguli BNR nu se aplica si finantarilor accesate prin Prima Casa, palierele de preturi valabile pentru aceste finantari - 60.000 de euro pentru locuinte vechi si 70.000 de euro pentru locuinte finalizate dupa 1 ianuarie 2010 - reprezentand cea mai mare parte a pietei rezidentiale actuale.

Exista posibilitatea ca cei care ar fi dorit achizitionarea unei locuinte prin accesarea unui credit imobiliar sa amane achizitia, pana in momentul completarii avansului, sau sa se reorienteze spre o locuinta mai ieftina si implicit spre o finantare prin Prima Casa.

Exista de asemenea posibilitatea ca noile norme BNR sa puna o presiune suplimentara asupra preturilor locuintelor mai scumpe decat valorile stabilite prin Prima Casa, insa diferenta relativ redusa dintre vechiul si noul avans minim (de 5%) ar face ca eventualele scaderi sa fie foarte mici intr-o piata rezidentiala in care tendinta pe termen scurt - mediu continuare de scadere usoara a preturilor pe acest segment - locuinte care nu se incadreaza in conditiile stabilite prin Prima Casa.

Cert este faptul ca Banca Centrala a ales sa nu blocheze creditarea imobiliara, noile norme fiind mult mai putin restrictive comparativ cu cele luate initial in calcul, fapt care face implicit ca impactul asupra pietei imobiliare sa fie de mica intensitate.

Citeste mai departe...
 
 

Oferta speciala

TopEstate.ro imobiliare Alba

Ultimele anunturi

COMISION 0%  Apartament 3 camere, zona Vlaicu, strada Predeal, 93 mpCOMISION 0% ...
Pret: € 47.500 Detalii

Teren cu proiect și fundație, Zădăreni, 530 mpTeren cu proiect...
Pret: € 19.800 Detalii

Casă solidă din caramidă, 5 camere, 1800 mp teren, BătaniaCasă solidă din...
Pret: € 38.500 Detalii

Statistici

1390202 vizite
1842749 afisari

golden.imobiliarearad.ro
Golden